Portfolio

De voorbije jaren ondersteunde ik uitgeverijen, scenografen, musea, erfgoedorganisaties en toeristische agentschappen bij hun erfgoedcommunicatie. Hieronder vind je een greep uit mijn projecten.

150 jaar trams

Scenografie

Tijdelijke expo 150 jaar trams in Gent

Naar aanleiding van 150 jaar trams zette META vzw samen met ETG vzw een tijdelijke tramexpo op touw in het Industriemuseum Gent. Tijdreizen coördineerde de creatie en werkte voor de uitwerking van de expo samen met scenograaf Tuur Demaegdt.

tramwandelingen

Uitgestippelde wandeling

Sporen van historische trams in Gent

Drie uitgestippelde wandelingen vertrekken vanuit de stations Gent-Dampoort, Zuid en Sint-Pieters en brengen je naar relicten en toekomstige plannen van het Gentse tramnet.

TICCIH Bulletin

Magazine

Internationaal TICCIH Bulletin

Sinds 2023 werk ik als editor mee aan het TICCIH Bulletin, een digitale publicatie die 4 keer per jaar wordt uitgegeven door het International Committee for the Conservation of the Industrial Heritage.

Boek 150 jaar trams in Gent

Boek

'150 jaar trams. Sporen door de tijd.'

Research, redactie en fotografie van de Gentse tramgeschiedenis vanaf de Tweede Wereldoorlog tot nu voor het boek '150 jaar trams in Gent'.

Erfgoedsite eperon d'or

Erfgoedverhalen

Eperon d'Or in de kijker

De industriële erfgoedsite Eperon d'Or in Izegem wordt niet alleen als bezoektip aangeraden op Industriecultuur.be, Plus-gebruikers genieten ook een mooie korting bij hun bezoek aan het museum.

Hidden Monuments platform

Online platform

HiddenMonuments.com

Het Engelstalige platform HiddenMonuments.com brengt industrieel, militair en verlaten erfgoed vanuit heel Europa voor het voetlicht.

Molen

Scenografie

Research naar windmolens

In opdracht van een ontwerpbureau werkte ik mee aan de research en het uitwerken van de inhoud voor de inrichting van een bezoekerscentrum in een windmolen.

Industriecultuur

Uitgestippelde wandeling

Op bezoek in de oude havendokken

Deze wandeltocht in opdracht van het Industriemuseum Gent brengt je naar de oude havendokken. Je ontdekt het verhaal over de oude haven, de scheepskranen en de stadsvernieuwing.

Een blik in de reisgids

Publicatie

Digitale reisgidsen

Voor de Plus-gebruikers van het platform Industriecultuur.be stelde Tijdreizen een reeks reisgidsen samen over erfgoed in het Ruhrgebied, Berlijn en Noord-Frankrijk. De aantrekkelijk vormgegeven reisgidsen zijn handig te downloaden en staan boordevol praktische tips.

Kempens landschap

Erfgoedverhalen

Focus op Kempens Landschap

Spoorfietsen dwars door een verlaten militair terrein en langs oude forten? Of vanuit een vroegere mechanische houtzagerij een ritje maken met eTuktuks? Kempens Landschap tipt beide activiteiten op Industriecultuur.be.

Wandelkaart Borinage

Uitgestippelde wandeling

Print-het-zelf wandelroute

Met een zelf af te printen wandelpakket, waaronder een handig opplooibaar zakboekje, kan je op stap naar terrils, mijnen en oude spoorwegen in de Borinage.

Gidsbeurt Wallers-Arenberg

Rondleiding

Mijnerfgoed in Noord-Frankrijk

Rondleiding voor de gidsen van de Landelijke Gilden aan de historische steenkoolmijn, cité en kasseistrook van Wallers-Arenberg.

Gidsbeurt in Charleroi

Rondleiding

Op verkenning in Charleroi

Gegidste rondleiding op maat in Charleroi voor Cultuursmakers Denderleeuw Carpe Diem. We verkenden relicten van staalgigant la Providence, bezochten terrils en oude mijnsites en proefden een vleugje petit Paris in het centrum.

Industriecultuur

Online platform

Magazine industriecultuur

Industriecultuur is een online magazine dat het verhaal vertelt over steenkoolmijnen, textielfabrieken, spoorwegen en andere industriële monumenten. De agenda wijst bezoekers de weg naar events in industrieel erfgoed.

Cover van boek Cockerill

Boek

Biografie John Cockerill

Tijdreizen schreef een biografie van John Cockerill, de industrieel die België begin negentiende eeuw de industriële revolutie in joeg.

Cover van het boek

Boek

Eindredactie en opmaak

Eindredactie en opmaak van het boek 'Christiane Thijs, een biografie' in opdracht van ETWIE. In het boek schrijft Johan de Vos het levensverhaal van Christiane Thijs, een ode aan de werkende vrouw in haar tijd in Sint-Niklaas.

Bedrijfsgeschiedenis

Boek

Bedrijfsgeschiedenis

Concept, research en redactie van een historisch boek voor een voederfabrikant in opdracht van Uitgeverij Snoeck.

Interviews over de impact van trillingen op cultureel erfgoed

Video

Video-interviews over impact van trillingen op cultureel erfgoed

Wat is de impact van trillingen op cultureel erfgoed? In aanloop naar een studiedag van Erfgoedlabo, interviewde Tijdreizen de drie sprekers. De video's verschenen op de LinkedIn-pagina van Erfgoedlabo.

Expo TRIAGE in Blegny Mine

Scenografie

Expo TRIAGE in Blegny Mine

Ontwerp scenografie voor fototentoonstelling TRIAGE in Blegny Mine nabij Luik, te zien tot eind juni 2022.

Expo TRIAGE in Bois du Cazier in Marcinelle

Scenografie

Expo TRIAGE in Bois du Cazier

Ontwerp scenografie voor fototentoonstelling TRIAGE in Bois du Cazier in Marcinelle, te zien vanaf 22 januari tot 6 maart 2022.

Sporen van ijzeren wegen

Erfgoedverhalen

Sporen van ijzeren wegen

Voor het 'Vlaams-Nederlands tijdschrift voor industriecultuur' ging ik op zoek naar sporen die de ijzeren wegen hebben achtergelaten in België.

Training inclusief communiceren

Opleiding

Inclusief Digitaal Communiceren

Erfgoedcommunicatie is ook inclusieve communicatie. Daarom geef ik in samenwerking met Eleven Ways de training 'Inclusief Digitaal Communiceren' waarbij je helder en toegankelijk leert communiceren voor iedereen.

Mirabrug in Hamme

Erfgoedverhalen

Erfgoed langs de Dender, Durme en Schelde

Sporen van de Slag bij Berlare, de heksenvervolgingen in Laarne en de gedynamiteerde Mirabrug in Hamme: op Dijk92 vind je inspiratie om boeiend erfgoed te ontdekken aan de Dender, Durme en Schelde.

Hoofdsynagoge in Antwerpen

Erfgoedverhalen

Restauratie van de Antwerpse synagoge

De Antwerpse hoofdsynagoge Machsike Hadas werd dit jaar in het nieuw gestoken. Tijdreizen ging er kijken hoe IPARC de tientallen lusters en kandelaars opnieuw doet stralen.

Expo TRIAGE in kolenwasserij 4

Scenografie

Expo TRIAGE in de kolenwasserij

In het najaar van 2021 landde de fototentoonstelling TRIAGE in de recent gerestaureerde kolenwasserij 4 in Beringen. Tijdreizen werkte de scenografie uit.

Pentekening Baasrode (foto public domain)

Erfgoedverhalen

Vergeten geschiedenis van Baasrode

Een boeiend gesprek met Bart De Bondt, auteur van het boek ‘Baasrode, een vergeten geschiedenis’ waarin hij het Baasrode van eeuwen geleden weer tot leven wekt.

Cover van het boek

Boek

Eindredactie TRIAGE

Samen met ETWIE en Het Vervolg zorgde Tijdreizen voor de eindredactie van de verschillende bijdragen in het boek TRIAGE.

Watertoren langs de Tragel in Aalst

Erfgoedverhalen

Langs Dender en spoor

Voor Erfgoedcel Denderland trok Tijdreizen op pad met de ErfgoedApp langs Dender en spoor. Het resultaat? Vier rijkelijk geïllustreerde reportages van de vier wandel- en fietsroutes.

Fotopanelen TRIAGE

Scenografie

Ontwerp panelen expo TRIAGE

Tien nationale en internationale fotografen werpen een licht op het behoud en de herbestemming van kolenwasserijen met meer dan 120 foto's. De rondreizende fototentoonstelling TRIAGE is een samenwerking met ETWIE, Het Vervolg, Patrick Viaene en Bart Vanacker waarvoor Tijdreizen de scenografie uitwerkte.

Scheepslift langs het Centrumkanaal

Erfgoedverhalen

Een tijdreis naar Wallonië

Knack Historia maakte een ontdekkingstocht naar Wallonië. In samenwerking met Wallonië België Toerisme bracht Tijdreizen 30 monumenten voor het voetlicht die je moet gezien hebben.

Interviews over cultureel erfgoed

Video

Focus op de bescherming van cultureel erfgoed

Voor Erfgoedlabo Leuven blikte Tijdreizen verschillende reportages in. Ontdek hoe de experten van Parcum of De Hofstadt omgaan met bedreigingen in hun musea en erfgoedorganisaties.

scheepswerf aan de Schelde

Uitgestippelde wandeling

Erfgoed langs de Schelde

Uitgestippelde wandeling in de polders van Kruibeke voor Open Monumenten. Ontdek de oudste hangbrug van het Europese vasteland, een paviljoen van de Expo 1930 in Antwerpen, scheepswerven, de Graventoren en Getijdenmolen.

Scheepswerf van Baasrode in Routen

Erfgoedverhalen

Reportage monumenten langs het water

In samenwerking met communicatiebureau Jansen & Janssen schreef Tijdreizen voor het fiets- en wandelmagazine Routen een reportage over 3 monumenten langs het water.

Fort Liefkenshoek

Erfgoedverhalen

7 monumenten die herinneren aan Napoleon

In 2021 was het tweehonderd jaar geleden dat Napoleon Bonaparte zijn laatste adem uitblies. Tot op vandaag herinneren deze 7 monumenten aan Napoleons doortocht in onze contreien.

Still uit filmpje over de Senegalese bunker

Video

Vergeten erfgoed onthuld in video's

In telkens één minuut kom je het verhaal te weten dat schuilgaat achter verborgen en soms haast verdwenen plaatsen in ons land zoals de Vliegenierskapel in Diksmuide, het kanaal Ieper-Komen of de steenkoolmijnen van Limburg.

VLAG2020 in West-Vlaanderen

Erfgoedverhalen

Focus op West-Vlaanderen

Op de website 'Ik Zomer West-Vlaams' ontdek je wat er te beleven valt in deze provincie. Tijdreizen ging onder meer op stap met de curator van VLAG2020 want vlaggen zijn niet alleen speels, zomers en zonnig, ze zijn ook een krachtig medium met een lange voorgeschiedenis.

Lezing

Erfgoedverhalen

Voordrachten over erfgoed en monumenten

Tijdreizen bracht al voordrachten over vergeten monumenten, het Volkshuis van Victor Horta, industrieel erfgoed en het verhaal van John Cockerill.

Kosmos in Heuvelland

Boek

Boek 'Atlas van Vergeten België'

Het boek 'Atlas van Vergeten België' vertelt het verhaal van 68 vergeten monumenten in ons land die al dan niet een herbestemming kregen.

Gevelstenen van het Volkshuis van Victor Horta

Erfgoedverhalen

Het verdwenen Volkshuis van Victor Horta

Waar vind je nog sporen van het verdwenen volkshuis van Victor Horta, een kathedraal in art nouveau? Een reportage voor Open Monumenten.

Cover van de museumkrant

Erfgoedverhalen

Column over 'detourism'

Hoe lok je toeristen naar minder voor de hand liggende attracties? Een verkenningstocht naar het vergeten industrieel erfgoed in Gent.

Foto steenbakkerij

Erfgoedverhalen

Op bezoek bij een steenbakkerij

De rechteroever van de Rupel werd eeuwenlang geboetseerd door kleiwinning en fabrieken die bakstenen, dakpannen en tegels produceerden. In opdracht van Scheldeland gingen wij er een kijkje nemen.

Bustour - foto Luc Corthouts

Erfgoedverhalen

Bustour naar industrieel erfgoed

Tijdens een bustour ontdekten 50 deelnemers van ETWIE en de Vrienden van het Industriemuseum het rijke industriële verleden van Oost-Vlaanderen. Deelnemers kregen naast een brochure ook een blik achter de schermen van textielrelicten.

Fragment uit het boek

Boek

Boek 'Verdwijnend België'

In 'Verdwijnend België' vang je een glimp op van vijftig unieke plaatsen in België die dreigen te verdwijnen of al van de kaart zijn gewist. Verdwijnend België geeft die vergeten plekken in woord en beeld een tweede leven.

Montage steenkoolmijn van Sauwartan

Scenografie

Fotomontage Land van Waaslaan

Montage van een beeld van de steenkoolmijn van Sauwartan op een gevel langs de Land van Waaslaan in Gent naar aanleiding van de fototentoonstelling 'Land van Fotografie'.

Hellend vlak van Ronquières

Erfgoedverhalen

Waalse scheepsliften in beeld

In opdracht van het toeristisch agentschap Wallonië België Toerisme vertelde Tijdreizen het verhaal van de historische scheepsliften in een reeks wervende reportages op Industriecultuur.be.

Fietsers op de Vennbahn

Erfgoedverhalen

Fietsreportage langs de Vennbahn

De Vennbahn is een meer dan 100 kilometer lange spoorlijn die de Oostkantons doorkruist en heraangelegd is als fietspad. Voor het East Belgium Tourist Office blikte Tijdreizen een reportage in langs de fietsroute.

Voormalige DDR-grenspost

Fotoreportage

Herbestemmingen in beeld

'Alert', een tijdschrift van architectenbureau B2Ai architects, stond in 2015 volledig in het teken van herbestemmingen waarvoor tijdreizen een fotoreportage inblikte.